Cum folosim produsele dezinfectante?

Multe produse sunt comercializate folosind termenul generic de "dezinfectant", acest lucru ducând la confuzie în rândul utilizatorilor și la folosirea unor produse care nu sunt eficiente.

Astfel, este bine de punctat faptul că dezinfectanții au diferite roluri:

1) bactericid - distrug bacteriile și microbii precum Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella etc;

2) virulicid - distrug virușii, acționând îndeosebi împotriva virusurilor precum Adenovirus Tip5, Herpes Simplu Tip1, Influenza A gripa aviara, Hepatita B, C, HIV, Covid-19, SARS etc;

3) fungicid - aceștia distrug ciupercile precum Aspergillus brasiliensis, Penicillium sp., Candida albicans, Microsporum gypseum etc.;

4) levuricid - elimină drojdiile;

5) sporicid - distrug sporii.


Detergenții trebuie aleși, în funcție de scopul întrebuințării. Cel mai des în procesul de curățare și curățenie ne confruntăm cu trei tipuri de necesități:

Dezinfectarea suprafețelor. Pentru fiecare tip de material este necesar a se ține cont de specificitățile acestuia. Lemnul are nevoie de protecție sporită, pe când gresia din baie se pretează igienizării cu diferite tipuri de soluții și substanțe. Este esențială menținerea unui echilibru între eficiența substanței de curățenie utilizată și cât de mult afectează aceasta suprafața pe care este folosită. Cu atât mai mult grupurile sanitare, cele mai folosite spații ale sediilor personale sau profesionale, au nevoie de o atenție ridicată și dezinfectanți eficienți.

Dezinfectarea mâinilor. Spălatul mâinilor pentru 20-30 de secunde cu săpun și uscarea completă a acestora ulterior sunt pași ce se dovedesc extrem de eficienți împotriva virusurilor și bacteriilor, însă ce este prea mult strică și este recomandat să fie respectate câteva reguli esențiale. Substanțele de curățare a pielii, săpunuri sau geluri dezinfectante pot produce dermatite, eczeme și crăpături la nivelul pielii ceea ce crește riscul infecțiilor și pătrunderii bacteriilor.

Astfel, pentru maximizarea efectelor spălatului pe mâini, nu este necesar să o facem din 10 în 10 minute, ci cât mai eficient:

  • Înainte, în timpul și după pregătirea mâncării
  • Înainte de a mânca
  • După folosirea toaletei
  • După ce-ți sufli nasul, tușești sau strănuți
  • După atingerea unui animal, hrană pentru animale sau deșeuri de animale
  • După joaca cu animalul de companie, și în alte situații asemănătoare prin care ești expus la bacterii.


Gelul dezinfectant oferă un grad ridicat de eficiență în curățarea și igenizarea mâinilor. Gelurile sunt acei dezinfectanti de maini pe bază de alcool ce au proprietăți dezinfectante dovedite, iar principalele atuuri ale dezinfectanților este că au o acțiune antimicrobiană rapidă și lasă pielea curată.

Gelurile au avantajul că sunt ușor de utilizat și, mai ales, acționează imediat împotriva microbilor, bacteriilor, a virușilor și nu numai. Astfel, este indicat să vă curățați mâinile cu gel de mai multe ori pe zi, după utilizarea calculatorului, a telefonului, după ce realizați cumpărăturile.
Gelurile se utilizeaza cu succes în diverse domenii de activitate și spații, precum instituții școlare, spitale, clinici, laboratoare, clădiri de birouri și nu numai.

După tipul de microorganisme patogene distruse și ținându-se cont de timpul de acționare a produselor dezinfectante necesar atingerii eficiente a scopului, dezinfecția se poate clasifica în:

  • sterilizare chimică
  • dezinfecție de nivel ridicat
  • dezinfecție de nivel mediu
  • dezinfecție de nivel scăzut


Astfel, conform Organizației Modiale a Sănătății, dezinfectanții se clasifică pe trei niveluri de eficiență:

Dezinfectare la nivel înalt. Această procedură omoară microorganismele vegetative și inactivează virușii, dar nu neapărat un număr mare de spori bacterieni. Astfel de dezinfectanți sunt capabili de sterilizare atunci când timpul de contact este relativ lung (de la 6 până la 10 ore). Dezinfectanții la nivel înalt sunt folosiți pentru perioade relativ scurte de timp (10-30 minute). Sunt recomandati pentru utilizare pe dispozitive medicale, dar nu și pe suprafețele de mediu, cum ar fi băncile sau podelele de laborator.

Dezinfectarea la nivel intermediar. Această procedură ucide microorganismele vegetative (inclusiv Mycobacterium Tuberculosis), toate ciupercile și inactivează majoritatea virușilor. Sunt utilizate în mod obișnuit în laboratoare - pentru dezinfectarea băncilor de laborator și ca parte a detergenților germicizi utilizați în scopuri de menaj.

Dezinfectare la nivel scăzut. Această procedură ucide majoritatea bacteriilor vegetative (cu excepția Mycobacterium Tuberculosis), doar a unor ciuperci și inactivează unele virusuri.


Bibliografie

https://www.who.int/csr/resources/publications/biosafety/en/Biosafety7.pdf

https://www.epa.gov/pesticide-registration/list-n-disinfectants-use-against-sars-cov-2

https://www.who.int/

https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/echa_ro